Přeskočit na hlavní obsah

Pomocníci, kteří už z našich domů vymizeli

Kuchyně našich praprababiček vypadaly jistě docela jinak než ty naše. Vybrala jsem pár krásných a užitečných kousků, které dnes potkáme v moderních kuchyních jen velmi zřídka, zato sto padesát let zpátky by se bez nich neobešla žádná hospodyně. Všechny fotografie jsou pořízeny v Jihočeském zemědělském muzeu, na středověkém mlýně v Hoslovicích nebo jde o nádobí moje a mojí tety.


Krajáče

 jsou nádoby na mléko a vaření mléka. Původně stály na třech nožkách nad otevřeným ohništěm a po zavedení sporáků získaly svou nynější podobu. Mléko bylo dříve stěžejní potravina a téměř vždy se svařovalo, takže krajáče zůstaly v domácnostech našich babiček až do konce 19. století, kdy se začaly používat smaltované hrnce. V některých domácnostech je najdeme i dnes, ale spíše nerezové. Tradičně je krajáč spojován se symboly hojnosti a úrody.





 Díže

Tato velká nádoba sloužila především pekařům na zadělávání velkého množství těsta. Ke každé správné díži patřilo víko, aby se dala zavřít a těsto dobře kynulo a také kopist - dlouhé a úzké pádlo, kterým se těsto míchalo.



 Ošatky

Nebo také slaměnky pokud byly vyrobené ze slámy. Dnes je používáme spíše jako dekoraci, ale dříve neodmyslitelně patřily ke každé venkovské domácnosti a především k pekařským dílnám. Pekaři do ošatek dávali vykynout chléb. Ten se však pekl jen párkrát do měsíce a to ve velkém množství. Proto muselo být v domácnosti ošatek hned několik. Jejich využití bylo ale široké, od nádoby na posbíraná vejce až po krmení pro dobytek. Nejčastěji byly mělké s průměrem okolo 30 cm.




 Lžičník
O existenci lžičníků jsem dlouho neměla ani zdání a už vůbec jsem netušila, že ho máme doma jako držák na hřebeny. Když se musela prodat chalupa na samotě, ve které bydlela moje prababička, našli jsme na půdě podivnou drátovanou "poličku". Vzali jsme si ji domů a 20 let jí používali na hřebeny, sponky a čelenky. Až letos jsem se dozvěděla, že jde o držák na lžíce.
Už od středověku se jedlo hlavně rukama. Lžíce se používala jen na tekutou stravu. Vidlička sice byla známá, ale církvi připomínala ďáblovy vidle. Lžičníky jsou staré jako samy lžíce. Jsou to vlastně poličky s otvory pro lžíce. Vyráběly se z plechu, drátků, dřeva... Často bývaly zdobené, protože byly v kuchyni na jasně viditelném místě. Občas na nich bylo i datum svatby, během níž lžičník dostala hospodyně do výbavy.
Později je vytlačily příborníky, ale na odkládání vařeček se používaly stále. I my se rozhodly lžičník darovat tetě, aby mohl sloužit svému účelu.

Bandaska
Mít krávu znamenalo nemít hlad. Mléko patřilo k velmi důležitým a základním surovinám. Kdo neměl krávu, měl alespoň bandasku, aby s ní mohl chodit k někomu, kdo krávu měl. Kromě mléka se do bandasky lilo pivo nebo polévka, kterou si dělníci brali do práce. Nejčastěji byly smaltované s pevným víčkem, aby se obsah nevylil. Dnes má už bandasku málokdo, a když už tak nerezovou.

  
Okřín

Mísu, ve které se zadělává těsto má doma každý, ale asi ne takovou se dvěma uchy po stranách. Okříny byly kulatého nebo oválného tvaru s již zmíněnými uchy. Vyráběly se z jednoho kusu dřeba a pokud se v nich zrovna nezadělávalo, uchovávala v nich hospodyně zásoby sušeného ovoce nebo luštěnin.


Smetaník 
Smetana je mléčný tuk, který se usazuje na hladině nadojeného zchladlého mléka. Dá se snadno sebrat naběračkou nebo lžičkou z mléčné hladiny, ale naši předci měli tyto speciální hrnce s "trubákem". Smetana se usadila na hladině a pomocí tohoto trubáku se rovnou slila. Později trubáky nahradily odstředivky.



Líbí se vám podobné články? Máte doma i vy nějaký takový poklad a netušili jste k čemu slouží? Chcete další článek na stejné téma?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Prácheňská hnětýnka

I když jsem při tvoření tohoto článku čerpala z více pramenů, aby byl co nejvíce komplexní, největším zdrojem je moje vlastní zkušenost a naše rodinná tradice. Narodila jsem se totiž na Prácheňsku a už moje praprababička hnětýnky pekla. S těmito půvabnými koláčky jsou neodmyslitelně spojeny moje vzpomínky na dětství, když jsme v listopadu s dětmi stavěly malé sněhuláčky z prvního sněhu a maminka na mě při setmění volala, ať už jdu domů, že hnětýnky jsou pečené a já mám jít zdobit. Hnětýnka za tancování i za milování  Název napovídá, že pečivo dostalo svůj název podle přípravy - hnětení těsta. Tradice praví, že hnětýnky (mětýnky, hnetynky) pekly na posvícení dívky chlapcům za to, že s nimi celý rok tancovaly. Nicméně podle knihy Josefa Čečetky z roku 1900 je dostávali i za jiné služby, které pro děvčata vykonávali :) A co je to mětýnka? Nejlepší pečivo, které děvče k posvícení připraví! Veliký koláč z nejlepší mouky, plný mandlí, hrozinek a vajec, v každém rohu

Zázrak jménem tvaroh

Lidé se odjakživa snažili tak choulostivou surovinu jakou je mléko, uchovat co nejdéle. Sýry obecně, a s nimi i tvaroh, mají domovinu pravděpodobně v Orientu, kde kvůli teplému počasí docházelo k největší nutnosti uchování mléka na delší dobu. Výroba tvarohu se tisíce let vlastně neměnila, hospodyně stavěly krajáče s mlékem ke kamnům nebo na slunce, aby co nejrychleji zkyslo .Získanou surovinu pak používaly nejen k přípravě chutných jídel, ale i k léčení. Bylo ho až moc a všude Tvaroh se  běžně večeřel na chlebu rozmíchaný s novým máslem nebo kyselým mlékem. Zcela běžné byly i pomazánky z tvarohu rozhuda nebo toleranc .  Rozhuda, (výživný pokrm z tvarohu,másla, pažitky s trochou soli a kmínu. Maže se na chléb a jí se ke  kyselému mléku zejména v teplých měsících). Víš, co nevíš? Josef R. Vilímek,  1931.  Tvaroh se kořenil paprikou, pažitkou, cibulí nebo kvašenou okurkou. Takový se pak posílal jen na pole, kde byla poblíž studánka. Jinak se jedl tvar

Nenáviděné a pomluvené maso

Dnes na telecí narazíme jen zřídka. Mnozí z vás ho možná ještě ani neochutnali. Telecího bylo kdysi mnohem více než dnes. Mléčný průmysl telata potřebuje, neboť jen otelená kráva dává mléko. I v minulosti tak na každém gruntu, kde měli dojnici, přibylo z jara tele. Pokud však krávu chcete dojit, musíte od ní časem stále větší a větší tele oddělit. Každý statek tak ročně vyprodukoval několik telat. Jenže, co s nimi? telecí krk z naší farmy    Na vsi telecí skoro neznali Jalovičky se samosebou prodaly na trhu, aby se z nich za dva roky staly zase dojnice. Býky v dnešní době vykrmujeme a zhruba ve věku dvou let je posíláme na jatka k získání hovězího. Nutno je ale podotknout, že v současnosti pěstujeme na polích více obilí na zeleno, tedy na krmení, než pro svoji vlastní potřebu jídla. Naši předci však co největší plochy osívali pro sebe a vykrmovat dva roky býka by pro ně představovalo obrovskou zátěž. Jiných zdrojů masa bylo na vsi víc než dost, ale naopak hotové peníze př